Meniu Uždaryti

Pažinkime vaistažoles bei sužinokime jų naudą žmogui

Siekiant stiprinti vaikų sveikatą, puoselėti sveiką gyvenseną bei ugdyti sveikatos saugojimo įgūdžius, ikimokyklinės grupės „Drugeliai“ vaikučiai, mokytojos Gintarė Vaitekūnienė, Violeta Sabaliauskienė bei mokytojų padėjėja Deimantė Valiukienė svečiavosi Joniškio istorijos ir kultūros muziejuje. Ten mažųjų laukė įdomi bei kvapni edukacija apie vaistažoles „Pažinkime vaistažoles bei sužinokime jų naudą žmogui“, kurią vedė muziejininkė, žolininkė Lina Vaitekūnienė. Vaistažolių nauda žmogaus organizmui – neginčijama ir seniai įrodyta. Žolininkė Lina vaikučius supažindino su vaistažolėmis, papasakojo apie jų naudą bei, kokias augalo dalis rinkti ir džiovinti. Vaikai sužinojo, kad vaistažolės naudojamos ir kaip vaistas nuo įvairių ligų, ir kaip profilaktinė priemonė: peršalus, sloguojant, esant virškinimo sutrikimams. Mažieji uostė vaistažoles ir iš kvapo bandė atspėti, kuri tai vaistažolė.

Vaikučiams patiko švelnus raminantis levandų kvapas. Medetkų žiedeliai kvepia kaip medutis, o pelyno žolelės skleidė aštresnį kvapą ir skonį (jos valo organizmą). Kad geriau įsimintų šias vaistažoles, vaikučiai turėjo atlikti užduotėlę: atrinkti ir prie pavadinimo priklijuoti tinkančią vaistažolę.

Žolininkė supažindino ir su kitais vaistiniais augalais. Ežiuolė, kraujažolė, mėlyni kaip vaikučių akytės rugiagėlės žiedeliai, bitkrėslė ir dar daug įvairių žolelių ji turi sukaupusi. Parodytus liepų žiedus, vaistinę ramunėlę vaikučiai greit atpažino, o čiobrelių arbata, pasirodo, patinka daugumai vaikučių. Po to vaikai turėjo galimybę paragauti įvairių rūšių vaistažolių arbatos ir pasivaišinti sausainukais. O kad vaistinių medžiagų poveikis būtų stipresnis, arbatą saldinosi medumi.

Vaikai suprato, kad arbatos ne tik gydo, bet ir stiprina mūsų organizmą bei gerina nuotaiką. Parsinešta levandos šakelė ir pačių pasidarytas atmintukas vaikams padės prisiminti vaistažoles ir jų naudą sveikatai.

Tad būkime atidūs gamtai, mokėkime naudotis jos stebuklais ir likime visi sveiki!

Skip to content